Elérhetőségek

Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület

1116 Budapest,
Fehérvári út 132-144
Mobil:
+3630/515-1297
E-mail:
info@kivalosag.hu

Kiválóságra Törekvő Közösség / Vezetői interjú - Berencsi Bence (SAASCO Kft)

Vezetői interjú - Berencsi Bence (SAASCO Kft)Az alábbiakban Berencsi Bence, a SAASCO Kft. ügyvezető igazgatójával készült interjút olvashatják

Május 29-i dátummal írtad alá Kiválóság Nyilatkozatot. Mi a tapasztalatod, hogyan reagáltak erre kollégák, ügyfelek, partnerek?

Az ügyfelek részére nem a nyilatkozatoknak van jelentősége, hanem a tapasztalataiknak! A lényegét nem is a külső hatásokban látom (bár természetesen nem esik rosszul egy kis imázs erősítő hatás sem), hanem sokkal inkább a munkatársakkal tisztázott elveknek a megerősítésében és egyúttal visszaigazolásában, hogy vannak mások is, akik ezeket az elveket fontosnak tartják.

A Kiválóság Nyilatkozat bevezető részében három fogalom került egymás mellé: fenntartható, versenyképes, sikeres. A SAASCO működése kapcsán hogyan illeszkedik ez a három fogalom?  

Jó pár évvel ezelőtt megfogalmaztuk minden munkatársunkkal közösen (!), hogy mit tekintünk „sikernek”, amelyeket kimondottan hosszú távra értelmezünk. Ezek között van pl. a szakértelmen alapuló szolgáltatások fenntartása, a munkatársak anyagi biztonságának biztosítása, a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése, fenntartása, a munkával járó stressz egészséges szinten tartása... Eddig minden munkatársunknak azt mondtam a belépése előtt, hogy a SAASCO egy kimondottan „nyugdíjas állást” akar kínálni, fenntartani, ami során az előbb definiált „sikert” meg lehet élni. Ez csak fenntartható, versenyképes működéssel érhető el. Hát így állnak össze ezek a fogalmak nálunk.

A Kiválóság Nyilatkozat öt deklarált alapelvet fogalmaz meg, melyek mint szervezeti értékek is felfoghatók. Véleményed szerint ezek között kell-e prioritási sorrendet felállítani, ha igen, akkor esetedben mi van a lista elején?

Az ok-okozati kapcsolatok fontosak!

A SAASCO megalapításakor nem túl sok alapvetést fektettünk le a tulajdonos társakkal, de az első volt, hogy csak az etikus működés fogadható el számunkra, aminek munkaadóként az egyik legfontosabb területe a munkatársakkal kapcsolatos ügyek. De hiába akarjuk a munkatársak igényeit kielégíteni, fejlődésüket támogatni, ha nem figyelünk a vevői igényekre – hiszen akkor már rövidtávon se lesz forrásunk ehhez. Ha az ezekkel összefüggő fejlesztési igényeket hagyjuk figyelmen kívül, vagy nem tudunk jó kapcsolatokat kialakítani a környezetünkkel, akkor meg hosszú távon nem lesz forrásunk hozzá. Ha meg egyszerűen etikátlan a működésünk, akkor nem, csak hogy nem lesznek munkatársaink, de a tulajdonosok se akarják majd ezt fenntartani...

Szóval elvi szinten: etika, együttműködés, fejlesztés, munkatársak támogatása, vevői igények.

Operatív szinten pont fordítva kell cselekedni, előtérben a vevői igények megismerése és kielégítése, ami aztán adja az alapot a továbbiaknak. Ami fontos, hogy az elvi megközelítést folyamatosan szem előtt kell tartani, hogy a napi rutin ne menjen rossz irányba!

Hogy látod, ügyfeleitek, partnereitek körében ezek az értékek milyen szinten vannak jelen, mennyire transzparens, megfogalmazott a részükről?

Nagyon széles az ügyfélkörünk, van köztük mindenféle hátterű, méretű szervezet, de szerencsénk van, mert ezek az irányelvek gyakorlatilag valamilyen formában érzékelhetőek az esetükben. A mi működési területünkön, tehát az ipari gépek, orvostechnikai eszközök megfelelősége, biztonsága témájában nyújtott tanácsadói, vizsgálói és képzési és egyéb szolgáltatásaink során elenyésző számú ellenpéldát tudnék mondani.

(A SAASCO kimondottan B2B területen, azon belül is a tényleges igényfelmerüléstől annak tényleges teljesítéséig tartó folyamatokban végez tevékenységet, semmilyen egyéb gazdasági, politikai érdekek nem játszanak szerepet ebben… Azt hiszem, pontosabban sajnos biztos vagyok benne, hogy más üzleti területeken ezek az elvek legfeljebb csak részlegesen, vagy csak a szavak szintjén értelmezhetőek…)

A mai gazdasági életben valóban érték ezek megléte, akár piaci elvárás, vagy inkább belülről fakadó egyfajta vezetői személyes igény?  

Mindenkép értéknek gondolom! Nem rövidtávon jelenik meg a hatása ezeknek, de úgy látom, hogy már a kisvállalkozások is kimondottan hosszabb távra kezdenek tervezni, mint akár pár évvel korábban. Viszont nem gondolom, hogy piaci elvárás lenne. A piaci elvárások elég egyszerűek, az igényt teljesíteni, hatékonyan, lehető leggyorsabban. Az idő szerepe talán a legfontosabb… De ezt csak úgy lehet stabilan nyújtani, ha házon belül a dolgok rendben vannak. Ezek az elvek segítik a „rend” definiálását, fenntartását.

A program elindításával, ahogy a név is sugallja, közösséget is szeretnénk építeni. Véleményed szerint egy ilyen „félszakmai” hálózat részesének lenni mekkora hozzáadott értéket adhat a SAASCO számára.

Két módon tud előnyös lenni: Egyrészt házon belül, a munkatársak között segít a téma melegen tartásában, időről időre jó okot adhat kicsit elszakadni a konkrét projektektől és kissé messzebb nézni, az összefüggéseket felismerni. Másrészt, reményeim szerint, a közösség tud hozzáadni ötleteket, szempontokat, amelyek segítenek majd a saját, biztos részben szemellenzős, meglátásainkat, szokásainkat javítani. Vagy akár csak megerősíteni benne, hogy nem vagyunk teljesen marhák…

Ha jósolni kellene, szerinted egy év múlva milyen vállalkozások csatlakoznak nagyobb számban a kezdeményezéshez, kicsik, nagyok, termelők, szolgáltatók…?

Most kéne egy tökös üveggömb...

Szerintem eleinte első sorban a személyes kapcsolatok mentén tud bővülni a csatlakozók köre. Majd amikor már jelentős, szakmai tartalommal bíró rendezvényekről, publikációkról tudunk majd híreket adni, akkor jelenhet meg a szélesebb körű érdeklődés. És, hogy akkor majd kik fognak érdeklődni, azt az fogja befolyásolni, hogy milyen témájúak lesznek azok a hírek...

Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok!

Az interjút készítette: 

Szabó Kálmán SzKKE ügyvezető igazgató

2019. július 21.

 
Ha csatlakozni szeretne a Kiválóságra Törekvő Vállalkozások Közösségéhez, akkor kattintson a logóra  
« Vissza az előző oldalra!

Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület - Magyar